Slechts enkele maanden na de alarmerende berichtgeving door Zembla over de kwaliteit van sommige generieke geneesmiddelen, is Nederland getroffen door een farmaceutisch equivalent van het fipronilschandaal. De uit China afkomstige grondstof voor valsartantabletten blijkt een kankerverwekkende vervuiling te bevatten. Alhoewel de potentie van de foute stof op het niveau van een licht geblakerde barbecuesaucijs ligt, die de meeste valsartangebruikers wellicht niet aan zich voorbij laten gaan, ligt het vertrouwen van het publiek hiermee wederom onder vuur.
De slappe reactie van de IGJ op dit schandaal is stuitend. Iedere gebruiker die via de pers verneemt dat zijn medicijn met kanker wordt geassocieerd, schrikt zich een hoedje en brengt het spul subiet terug naar de apotheek of stopt onmiddellijk met slikken. Alle Nederlandse apothekers zullen dit in de afgelopen weken hebben gemerkt. Natuurlijk moet je als IGJ in zo’n geval eisen dat alle verdachte pillen op patiëntniveau worden teruggehaald, in plaats van alleen de apotheekvoorraad. Niet voor niets hebben we in Nederland een geweldig farmaceutisch dossier bij de apotheek, waarmee zo’n terugroepactie ook daadwerkelijk mogelijk is. Hulde daarom voor de KNMP en de apotheekketens die het hebben aangedurfd een stap verder te gaan dan de IGJ.
Op de Zembla-berichtgeving, enkele maanden geleden over de kwaliteit van onze geneesmiddelen, werd vrij lauw en gelaten gereageerd door apothekers. Om te voorkomen dat wij en onze patiënten in de toekomst niet veel vaker met deze ellende worden geconfronteerd, is het noodzakelijk om nu eens de poot stijf te houden, door te eisen dat generieke en als preferent aangewezen middelen aan bepaalde gecontroleerde kwaliteitsstandaarden moeten voldoen. Het lijkt duidelijk dat voor de huidige geneesmiddelprijzen de kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
augustus 2018