Tranexaminezuur effectief bij behandeling anterieure neusbloedingen bij gelijktijdig gebruik van bloedplaatjesaggregatieremmers
Aynur Özbay-Karahan en Daniëlle Straver, apothekers in opleiding tot specialist
mei 2018
Waarom dit onderzoek?
Neusbloedingen komen vaak voor en zijn moeilijker te behandelen wanneer patiënten bloedplaatjesaggregatieremmers gebruiken. Een veel toegepaste methode om de bloedingen te stoppen is de neustamponnade. Nadelen hiervan zijn het ongemak bij het plaatsen en verwijderen van de neustampon en de kans op recidiefbloedingen. Er is daardoor meer vraag naar optimale behandelstrategieën. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het lokaal gebruik van tranexaminezuur effectief is bij de behandeling van anterieure idiopathische neusbloedingen. Dit is nooit eerder onderzocht in patiënten die gelijktijdig bloedplaatjesaggregatieremmers gebruiken.
Onderzoeksvraag
Wat is het effect van tranexaminezuur bij de behandeling van anterieure neusbloedingen bij patiënten die acetylsalicylzuur en/of clopidogrel gebruiken in vergelijking met neustamponnade?
Hoe werd dit onderzocht?
Van twee spoedeisende hulpen zijn 124 patiënten gerandomiseerd over twee groepen: behandeling met watjes gedrenkt in intraveneus tranexaminezuur 500 mg/5 ml (interventiegroep) of behandeling met watjes gedrenkt in epinefrine (1:100.000) en lidocaïne 2% (controlegroep). Het ging bij deze studie om patiënten die acetylsalicylzuur en/of clopidogrel gebruikten en die een neusbloeding hadden die niet over was binnen twintig minuten. Geëxcludeerd zijn onder anderen patiënten die orale anticoagulantia gebruikte en met erfelijke bloedingsstoornissen. De studie is enkel geblindeerd voor de analisten. Primair is gekeken naar het percentage patiënten dat hemostase heeft bereikt tien minuten na de behandeling. Secundaire uitkomsten waren de frequentie van recidiefbloedingen na 24 uur en één week, de opnameduur en de mate van tevredenheid.
Belangrijkste resultaten
Hemostase werd binnen tien minuten bereikt bij 73% van de patiënten in de interventiegroep en bij 29% in de controlegroep (verschil: 44%; 95% betrouwbaarheidsinterval 26-57; p<0,001). In de interventiegroep stopte het bloeden significant eerder dan in de groep die een neustampon kreeg (10 versus 15 minuten; p<0,001). Het aantal recidiefbloedingen na één week was significant minder in de interventiegroep. De verblijfsduur op de spoedeisende hulp was significant korter en de mate van tevredenheid was significant groter in de interventiegroep.
Belangrijkste conclusies
Bij gebruikers van tranexaminezuur werd sneller hemostase bereikt en waren er minder recidiefbloedingen in één week. Bovendien was er een grotere tevredenheid in vergelijking met de patiënten die een neustampon kregen.
Consequenties voor de praktijk
Extrapolatie van de resultaten naar andere patiëntengroepen is niet zonder meer mogelijk, omdat uitsluitend de behandeling van anterieure neusbloedingen is onderzocht. Door afwezigheid van een internationale classificatie ten aanzien van de ernst van een neusbloeding, is gekozen voor een eigen afkappunt van twintig minuten voor inclusie van de patiënten. De studie was niet geblindeerd voor artsen en patiënten, waardoor er geen onderscheid gemaakt kan worden in het effect tussen de verschillende bloedplaatjesaggregatieremmers en neustamponnades. Daarnaast is er mogelijk sprake van een onderschatting van het effect van tranexaminezuur vanwege een verhoogde prevalentie in de voorgeschiedenis van neusbloedingen in de tranexaminezuurgroep. Desondanks lijkt behandeling met tranexaminezuur wel een betere behandeloptie in patiënten die acetylsalicylzuur en/of clopidogrel gebruiken dan neustamponnade.
Literatuur
Zahed R, Mousavi Jazayeri MH, Naderi A, Naderpour Z and Saeedi M. Topical tranexamic acid compared with anterior nasal packing for treatment of epistaxis in patients taking antiplatelet drugs: randomized controlled trial. Acad Emerg Med 2017 Nov 10.