De gezondheidszorg in Nederland staat voor de ingewikkelde uitdaging om gedurende een waarschijnlijk lange periode het social distancing principe na te leven. Omdat de meeste zorgprofessionals voor het uitvoeren van medische handelingen en onderzoeken fysiek contact met de patiënt hebben, is anderhalve meter afstand houden niet haalbaar.
De apotheker is een van de weinige zorgverleners die niet persé met zijn handen aan de patiënt hoeft te zitten om zijn vak uit te oefenen. Voor mij was dit een van de redenen om voor de studie farmacie in plaats van voor geneeskunde te kiezen. Het afstand houden tot patiënten is daardoor in de apotheek een minder groot probleem. Lastiger is het echter om als collega’s op de werkvloer op afstand van elkaar te blijven. De looplijnen in veel apotheken zijn smal en kruisen elkaar. Verplichte tweede controles en onderlinge overlegjes vereisen van collega’s een intensief beroep op elkaar. Besmetting op de werkvloer is echter een doemscenario. Veel apotheken kampen met personele krapte en een coronabesmetting leidt onmiddellijk tot een wekenlange quarantaine van deze medewerker. Geen wonder dus dat in alle apotheken het protocol nauwgezet wordt nageleefd.
Het ‘nieuwe normaal’ wakkert gelukkig ook de creativiteit aan bij veel apotheekmedewerkers, en laat zien dat veel apotheken zeer flexibel nieuwe werkwijzen kunnen implementeren. Videoconsulten en webshops komen ineens van de grond en bij schaarste aan bepaalde medicijnen biedt de ziekenhuisapotheker de helpende hand. De anderhalve-meter-apotheker zou zomaar een verbeterde versie van de pre-corona apotheker kunnen zijn.
Blijf gezond.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
april 2020