Intranasaal mometasonfuroaat na reukverlies Covid-19
Naoual Salhi en Robin Soemopawiro, apothekers in opleiding tot specialist
december 2022
Waarom dit onderzoek?
Het therapeutisch effect van corticosteroïden voor intranasaal gebruik bij patiënten met reukverlies als gevolg van een Covid-19-infectie, is niet volledig opgehelderd. Verder onderzoek naar het verband tussen Covid-19 en reukverlies is van groot belang voor het ontwikkelen van klinische behandelingen.
Onderzoeksvraag
Wat is het effect van intranasaal mometasonfuroaat op de verbetering van reukverlies na een Covid-19-infectie?
Hoe werd dit onderzocht?
De onderzoekers gebruikten de gegevens van Iranese patiënten die gediagnostiseerd zijn met aanhoudend reukverlies na een Covid-19-infectie, die tussen april en juli 2020 werden doorverwezen naar een universitair ziekenhuis in Mashhad. Ze creëerden twee groepen: de interventiegroep kreeg gedurende vier weken mometasonfuroaat 0,05%, tweemaal per dag één dosis, nasaal toegediend. De controlegroep kreeg gedurende vier weken nasaal een zoutoplossing 0,65%, tweemaal per dag één dosis. De groepen bestonden uit volwassenen van achttien jaar en ouder die meer dan vier weken lang aanhoudend reukverlies hadden.
Belangrijkste resultaten
De onderzoekers includeerden zeventig patiënten met aanhoudend reukverlies waarvan 68,5% in de patiënten- en 60% in de controlegroep van het vrouwelijk geslacht was (p=0,618). Voor de interventie was de duur van de reukstoornis in de patiëntengroep (n=35) 57,71 ± 17,22 dagen en in de controlegroep (n=35) 56,72 ± 14,71 (p=0,795) dagen. In de patiëntengroep was na toediening van mometasonfuroaat een significant verschil waargenomen op basis van de geurtest en de Visual Analogue Scale (VAS)-scores (p≤0,001). De VAS-score varieert van nul tot tien, waarbij nul zeer slecht is en tien uitstekend. De frequentie van totale reukverlies na de interventie was in de patiëntengroep met 22,9% gereduceerd. In beide groepen werd geen verschil gevonden in de geurtest en VAS-scores die bij aanvang, na twee en na vier weken werden uitgevoerd.
Belangrijkste conclusies
Uit de resultaten blijkt dat mometasonfuroaat voor intranasale toediening een positief effect heeft op het herstelproces van met Covid-19 geïnfecteerde patiënten.
Consequenties voor de praktijk
Dit onderzoek kent een aantal beperkingen. De studieomvang is klein, de follow-up periode is kort en de effectiviteit van corticosteroïden bij reukverlies als gevolg van Covid-19 is nog niet volledig opgehelderd. Vanwege het ontbreken van methodologisch goede studies is mometasonfuroaat voor intranasale toediening niet opgenomen in het huidige beleid bij reukverlies na een Covid-19-infectie. Om een uitspraak te kunnen doen over de toepassing van mometasonfuroaat voor intranasaal gebruik bij deze indicatie, is wetenschappelijk onderzoek met een grotere studieomvang en een langere follow-up periode van voldoende methodologische kwaliteit van groot belang.
Literatuur
Hosseinpoor M, Kabiri M et al. Intranasal Corticosteroid Treatment on Recovery of Long-Term Olfactory Dysfunction Due to COVID-19. Laryngoscope 2022;132(11):2209-2216.