Polypill-strategie effectief voor secundaire cardiovasculaire preventie
Wieneke van Dijke-Carree en Lianne Chahman-Vos, apothekers in opleiding tot specialist
Waarom dit onderzoek?
Eerdere studies suggereren dat de therapietrouw bij patiënten met medicatie voor secundaire cardiovasculaire preventie slechts 50% is. Dit leidt tot een verminderd resultaat op de behandeling. Een strategie met een polypill (meerdere geneesmiddelen in één tablet) kan de therapietrouw verbeteren en leidt mogelijk tot een gunstiger behandeluitkomst. Het effect op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met een polypill-strategie versus de reguliere behandeling was nog niet bekend.
Onderzoeksvraag
Resulteert een polypill-strategie met aspirine, rampril en atorvastatine binnen zes maanden na een myocardinfarct in een lager risico op ernstige cardiovasculaire events?
Hoe werd dit onderzocht?
Dit onderzoek betrof een fase 3 gerandomiseerd, gecontroleerde klinische trial. In totaal werden 2499 patiënten geïncludeerd van 65 jaar en ouder met een myocardinfarct binnen zes maanden vóór het onderzoek. Deze patiënten werden of gerandomiseerd in de polypill-groep of in de reguliere-zorggroep (gebaseerd op de huidige European Society of Cardiology richtlijn) en gevolgd gedurende 36 maanden. De polypill-behandeling bestond uit aspirine (100 mg), ramipril (2,5, 5, of 10 mg) en atorvastatine (20 of 40 mg). Therapietrouw werd gemeten met behulp van de Morisky Medication Adherence Scale. De primaire uitkomstmaat was een combinatie van cardiovasculaire mortaliteit, non-fatale type 1 myocardinfarct, non-fatale ischemische beroerte of acute coronaire revascularisatie.
Belangrijkste resultaten
Een primaire uitkomstmaat trad op bij 118 (9,5%) van de 1237 patiënten in de polypill-groep en bij 156 (12,7%) van de 1229 patiënten van de controlegroep (hazard ratio 0,76; 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] 0,60 tot 0,96; p=0,02). Bij 24 maanden was er een percentage van 74,1 voor patiënten die therapietrouw waren in de polypill-groep, in de reguliere-zorggroep was dit percentage 63,2 (risk ratio 1,17; 95%BI 1,10 tot 1,25). Er was geen significant verschil in de bloeddruk en in het LDL tussen de twee groepen.
Belangrijkste conclusies
Behandeling met de polypill-strategie met aspirine, ramipril en atorvastatine zorgt voor een statistisch significant lager risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met een recent myocardinfarct in vergelijking met de reguliere behandeling. Dit hangt mogelijk samen met een verbeterde therapietrouw.
Consequenties voor de praktijk
Het gebruik van een polypill met acetylsalicylzuur, een ACE-remmer en een statine kan dus meerwaarde bieden in de praktijk voor secundaire preventie van cardiovasculaire ziekten. Om dit toegepast te krijgen, dient een polypill als nieuw geneesmiddel voor markttoelating geaccepteerd te worden. Het is een mooi vooruitzicht, als dit werkelijkheid wordt.
Literatuur
Castellano JM et al. Polypill Strategy in Secondary Cardiovascular Prevention. N Engl J Med 2022 Sep 15;387(11):967-977. doi: 10.1056/NEJMoa2208275. Epub 2022 Aug 26. PMID: 36018037.
© 2024 RN Webdesign