In de afgelopen maanden is de wereld drastisch veranderd. Een langverwacht gemuteerd virus veroorzaakte een pandemie met grote gevolgen. Het overeind houden van de gezondheidszorg heeft, na jaren van afbraak, opeens de allerhoogste prioriteit en, net als bij een belangrijk voetbaltoernooi, denkt iedereen opeens een deskundige mening te hebben over de te volgen strategie. Zo snel mogelijk terug naar normaal is daarbij het door velen gekoesterde wens. Want wat stelt het leven nog voor wanneer je geen druk festival of evenement meer kunt bezoeken en je je dagen eenzaam slijt tussen Teams en Zoom-meetings?
De enige manier om te kunnen terugkeren naar onze oude ‘dichtbij-maatschappij’ is door het virus te verslaan met eigen middelen: ons immuunsysteem. Groepsimmuniteit bewerkstelligen door het virus op te lopen, zoals we onze kinderen met waterpokken aandoen, legt een riskant hoge druk op de IC’s en de mortuaria. De hoop is dus gevestigd op de ontwikkeling van vaccins. Nu deze er in recordtempo aankomen, ontstaat plotseling onrust over de veiligheid ervan en lijkt de bereidheid onder de bevolking zich vrijwillig te laten vaccineren te dalen.
Vaccins vallen onder de Geneesmiddelenwet en daarom moeten wij apothekers hier iets van vinden. We zijn opgeleid om onze kennis over medicijnen te delen en om goed geneesmiddelgebruik te bevorderen. Vertel je patiënten dus van welke enorme waarde vaccins in het verleden zijn geweest, en nog steeds zijn, om ernstige infectieziekten uit te bannen en met hoe weinig bijwerkingen die gepaard gaan. Zorg voor een professioneel en betrouwbaar geluid tegen de ongefundeerde en wetenschappelijk onzinnige complottheorieën, waarmee anti-vaxxers de publieke opinie proberen te beïnvloeden. De huidige omstandigheden vormen een uitgelezen kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan het temperen van de vaccinatievrees en onze waarde als medicijndeskundige kracht bij te zetten.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
november 2020