Leefstijl
In het afgelopen jaar is opnieuw bevestigd dat er een sterke relatie bestaat tussen onze manier van leven en de kans op ziekte en het beloop hiervan. Ernstig overgewicht blijkt niet alleen een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, maar geeft ook een grotere kans op ernstige gevolgen van COVID-19.
Steeds meer huisartsen en apothekers beginnen zich te verdiepen in de relatie tussen leefstijl en gezondheid, en proberen patiënten te begeleiden naar een gezondere manier van leven. Hard nodig, want hoewel leefstijlinterventies al jarenlang als eerste en meest effectieve behandelstap worden genoemd in talloze behandelrichtlijnen, beschouwen veel artsen deze stap als ‘het trekken aan een dood paard’ en slaan hem gemakshalve over. De komst van de POH in de huisartsenpraktijk heeft wel geleid tot meer aandacht voor leefstijl, maar van coaching van de patiënt komt nog steeds nog maar weinig terecht.
Als laagdrempelige zorgverlener zou de apotheek prima een centrale rol kunnen vervullen op dit gebied, hetzij door patiënten te verwijzen naar leefstijlcoaches, hetzij door de begeleiding zelf aan te bieden. Het is een prima ontwikkeling dat de SIG’s van de KNMP al gezamenlijk een ‘SIG-Standpunt Preventie’ hebben geformuleerd en dat verschillende apotheekformules reeds aan de slag zijn met leefstijlbegeleiding. Mijn wens voor 2021 is daarom dat de apotheek niet langer alleen financieel gebaat is bij patiënten die zoveel mogelijk medicijnen gebruiken, maar dat ook andere vormen van apotheekzorg, die de gezondheid van de patiënt kunnen verbeteren, vergoed gaan worden.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
december 2020