Terwijl een flink deel van de welvarende Europeanen zich vermaakte op de skipistes, viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Voor onze ogen zagen we de wereldgeschiedenis een nieuwe wending krijgen. Ook in deze crisissituatie werd weer snel duidelijk waarom onze sector als essentieel wordt bestempeld. Maar ook hoe slecht we erop voorbereid zijn.
Heeft het zin om een ongeruste klant, die uit voorzorg jodiumtabletten wil aanschaffen, voor te lichten over de potentiële verschillen tussen een ontploffende kernbom en een ongeluk in een kerncentrale? Is het moreel te verantwoorden je te verschuilen achter restrictieve regelgeving, wanneer er een beroep op de apotheek wordt gedaan om medicijnen te doneren in het kader van noodhulp? En hoe regelen we lokaal en regionaal de farmaceutische zorg voor de duizenden Oekraïners in ons land die het geweld van de oorlog zijn ontvlucht?
Uiteraard is het onmogelijk om optimaal voorbereid te zijn op elk onheil dat ons kan overkomen. Met twee mondiale crises op rij lijkt het echter zinvol om bijvoorbeeld de samenwerking op regionaal niveau met GGD-GHOR en op landelijk niveau met Defensie te intensiveren, werkafspraken bij noodscenario’s te maken en rampoefeningen te houden. ‘Never let a good crisis go to waste’, is een bekende uitspraak van Winston Churchill. Laten we nu leren van wat er beter had gekund tijdens de coronapandemie en de Oekraïne-oorlog, zodat we beter voorbereid zijn op de volgende crisis die onvermijdelijk gaat komen.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
maart 2022