‘Denk niet zwart-wit,’ zong Frank Boeijen zo’n dertig jaar geleden, ruim voor het ontstaan van de sociale media. Juist op deze ‘sociale’ platformen als Facebook, Twitter en LinkedIn lijkt het zwart-witdenken en -communiceren aan te wakkeren. Ben je vegetariër, dan wordt er gehakt van je gemaakt wanneer je eens een bitterbal neemt. Heb je toevallig zeven vinkjes, dan ben je een machtsmisbruiker en onderdrukker. Ben je kritisch over het vaccinatiebeleid of de corona-QR-code, dan wordt je al gauw weggezet als wappie.
Dat laatste overkwam een aantal collega’s dat in het Pharmaceutisch Weekblad een opinie plaatste over Covid-19-vaccinatie bij kinderen tussen 5 en 11 jaar. In het betreffende artikel plaatsten elf apothekers hun gemotiveerde bedenkingen bij het vaccinatieadvies van de Gezondheidsraad voor kinderen van deze leeftijd. De belangrijkste onderbouwing van de kritiek van de auteurs kwam uit de v-safe data. V-safe is een smartphone-app, speciaal bedoeld voor het monitoren van bijwerkingen na Covid-19-vaccinatie. De auteurs extrapoleerden de veiligheidsgegevens uit de database van v-safe naar de Nederlandse bevolking en trokken op basis daarvan de conclusie dat de voordelen van vaccinatie van kinderen in die leeftijdscategorie niet opwegen tegen de risico’s. Deze kort-door-de-bocht extrapolatie was de lont in het kruitvat op het strijdtoneel van de sociale media. De auteurs kregen de beschuldiging van onzorgvuldigheid en misleiding en het PW en de KNMP werden gesommeerd zich te distantiëren van het ingezonden stuk.
Hulde voor de auteurs van het betreffende artikel. Zij tonen hun maatschappelijke en professionele betrokkenheid bij dit actuele thema. Het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek en het bepalen van de representativiteit voor de totale populatie zijn competenties waar niet alle apothekers ruime ervaring mee hebben. De auteurs hadden daarom wellicht wat diepgravender onderzoek moeten doen of aanvullende expertise moeten inwinnen.
De agressieve toon waarmee de ondertekenaars van de opinie via social media worden weggezet als complotdenkende antivaxers, is echter van een beschamend niveau voor een wetenschappelijk dispuut. De zoektocht naar ‘waarheid’ is een gegeven dat eenieder die wetenschappelijk is opgeleid, samenbindt. Laten we het wetenschappelijke debat vooral voeren met inhoudelijke argumenten en niet met de polariserende retoriek van de sociale media.
Jos Lüers, hoofdredacteur
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
februari 2022