ACTUEEL
De pil in een pleister
Welke pilgebruikende vrouw herkent niet de gedachte: heb ik de pil nu wel of niet genomen vanochtend? Problemen rond de therapietrouw van pilgebruiksters zijn de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van een nieuwe anticonceptiemethode. Deze methode is een pleister die dagelijks 150 µg norelgestromin en 20 µg ethinylestradiol afgeeft.
De nieuwe pleister, Ortho Evra® genaamd, wordt eenmaal per week steeds op dezelfde dag aangebracht gedurende drie weken, hierna volgt een pleistervrije week. De pleister kan op de billen, de bovenarm, de onderbuik of op het bovenlijf, behalve op de borsten, worden aangebracht. De nieuwe pleister dient niet op exact dezelfde plaats van de oude pleister te worden bevestigd, maar vlak daarnaast. Vrouwen kunnen zwemmen en douchen met de pleister, maar ze mogen geen olie of creme om de plaats van de pleister aanbrengen. Als de pleister loslaat, moet de oude pleister direct worden vervangen door een nieuwe pleister. Deze nieuwe pleister draagt men dan voor de resterende dagen van die week.
In een gerandomiseerd, niet dubbelblind onderzoek gedurende zes of dertien cycli is de pleister vergeleken met een driefase-combinatiepil gelijk aan Trigynon®. Aan het onderzoek deden 1417 gezonde jongvolwassen vrouwen mee. De effectiviteit van de pleister verschilde niet significant met de effectiviteit van de driefase-combinatiepil. De Pearl Index (het aantal zwangerschappen per honderd vrouwjaren) was 1,24 en 0,99 voor de pleister en 2,18 en 1,25 voor de anticonceptiepil. Een opmerking hierbij is dat deze Pearl Index voor een oraal anticonceptivum vrij hoog is. Dit komt doordat in deze studie voor beide methodes de Pearl Index is berekend aan de hand van het falen van de anticonceptiemethode (dat is gebruikelijk) gecombineerd met het falen als gevolg van therapie-ontrouw (dit is ongebruikelijk).
In deze studie was de therapietrouw van de pleister hoger dan die van de driefase-combinatiepil, namelijk 88,2% versus 77,7%. Wel liet in totaal 1,8% (300/16.673) van de opgeplakte pleisters helemaal los. Verder traden tijdens de eerste twee cycli van de pleister significant vaker doorbraakbloedingen op, maar na deze twee cylci was het optreden hiervan bij de pleister en de anticonceptiepil gelijk.
Deze nieuwe pleister is een goede aanvulling op het huidige anticonceptiearsenaal. De effectiviteit van de pleister in deze studie is vergelijkbaar met de gebruikte driefase-combinatiepil. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat het falen als gevolg van therapie-ontrouw in de Pearl Index van beide methodes is verrekend. Een voordeel van de pleister is de verbeterde therapietrouw, maar een vrouw zal wel even moeten wennen aan het eenmaal-per-week-regime. Een nadeel van de pleister is dat men altijd een reservepleister bij zich moet hebben, omdat een pleister die loslaat direct moet worden vervangen. Voor vrouwen die moeite hebben met de therapietrouw van het orale anticonceptivum lijkt deze pleister een goed alternatief.
Tenzij de nieuwe onzekerheid wordt: heb ik mijn pleister nu wel of niet verwisseld deze week?
Bron: JAMA 2001; 285: 2347-54.