Evidence based politics
Opnieuw is het kabinet er in geslaagd een waslijst slecht doordachte en onderbouwde voorstellen voor bezuiniging op het budget van Volksgezondheid te bedenken.
Een greep uit de nieuwe plannen:
* De pil uit het pakket: lijkt geen slecht plan. Lifestyle drugs horen niet
vergoed te worden en hiermee wordt tegelijkertijd de rechtsongelijkheid met
het condoom opgelost. Echter: meer verstrekkingen van de morning-afterpil en
een groter aantal onvrijwillige zwangerschappen kunnen de besparing op lange
termijn teniet doen. Onduidelijk is verder wat de vergoedingsstatus wordt van
de anticonceptiepleister, -ring en de implantatiemethoden.
* Heffing van 2 euro per recept: leren van eerder gemaakte fouten is er kennelijk niet bij in de politiek. Jaren geleden is de medicijnknaak weer afgeschaft vanwege tegenvallende opbrengsten. Zelfs een ezel stoot zich in het gemeen...
* Eenvoudige middelen uit het pakket: ook het chronisch gebruik van eenvoudige pijnstillers, laxantia en allergiemiddelen zal geschrapt worden uit het ziekenfondspakket. Een domme maatregel, aangezien iedere arts op zoek zal gaan naar alternatieven die wel vergoed worden. Deze middelen zijn over het algemeen veel duurder. Geen besparing dus, maar juist een stimulans voor de farmaceutische industrie om nog meer links- of rechtsdraaiende me-too's op de markt te brengen.
De nieuwe minister en zijn ploeg zouden er goed aan doen te leren van de blunders uit het verleden en zich beter te verdiepen in de langetermijngevolgen van hun beleid. Hierbij dient nadrukkelijk ook buiten de grenzen gekeken te worden. En waarom niet eens wat beter luisteren naar suggesties voor besparingsvoorstellen 'uit het veld'?
Het wordt de hoogste tijd voor evidence based politics.
Jos Lüers, hoofdredacteur