Bedankt
Afscheid
Het laatste nummer van het jaar leent zich natuurlijk bij uitstek om de medewerkers van Pharma Selecta te bedanken die ook dit jaar weer geheel vrijwillig veel tijd en energie hebben geïnvesteerd om de Nederlandse apothekers te voorzien van waardevolle geneesmiddelinformatie. Een bijzonder woord van dank gaat hierbij uit naar drie personen die zich bovengemiddeld voor Pharma Selecta hebben ingespannen.
Na bijna twee jaar hoofdredacteur van dit blad te zijn geweest, stopte Linda Mulder-Wildemors halverwege dit jaar met deze functie. In die periode heeft zij op uitermate kundige wijze de deadlines bewaakt, onderwerpen voor artikelen uitgezocht, redactievergaderingen voorgezeten en alle andere zaken die bij het hoofdredacteurschap komen kijken geregeld. Linda blijft gelukkig bij ons als redactielid, zodat wij hopelijk nog lang van haar kennis, ervaring en enthousiasme kunnen profiteren.
Voormalig hoofdredacteur Berendina van Solkema zette dit jaar een punt achter haar lidmaatschap van de redactie. Berendina staat bekend als een van de meest scherpe en kritische redactieleden, waardoor wij haar inbreng zowel als auteur als als referent zeker zullen gaan missen. Ook Berendina neemt geen afscheid van Pharma Selecta, maar zal betrokken blijven in het bestuur en als coördinator bij PS-on Disk.
Bij PS-on Disk verdwijnt de naam van Jaap Uithof als systeembeheerder. Jaap is vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij PS-on Disk, de referatendatabank van Pharma Selecta. Hij was medeverantwoordelijk voor de productie en verspreiding van de diskettes en later voor de distributie van PS-on Disk via de KOMBI-rom. Het systeembeheer van PS-on Disk zal door Sipke van Solkema alleen worden voortgezet.
Ook alle andere blijvende en afscheidnemende medewerkers van Pharma Selecta bedank ik vanaf deze plaats voor hun inzet in 2003 voor Pharma Selecta bulletin, online en on disk. De hoofdredacteur
Gal spuwen in 2004
DGV is gestart met een 'meldpunt beïnvloeding farmaceutische industrie'. Artsen, specialisten en apothekers worden opgeroepen hun ervaringen met farmaceutische bedrijven te melden op deze kliklijn. DGV hoopt met het meldpunt meer inzicht te krijgen in de methoden die farmaceutische bedrijven gebruiken om het voorschrijven, afleveren of gebruiken van geneesmiddelen te beïnvloeden. Uit het veld kwamen geluiden dat artsen terughoudend waren met het melden van zaken die niet door de beugel konden, uit angst voor conflicten met collega's of met farmaceutische bedrijven. Via het meldpunt kunnen meldingen ook anoniem worden gedaan. Zaken als onjuiste of gekleurde informatie, gesponsord onderzoek, buitensporige cadeaus of nascholing in exotische oorden zullen worden verzameld. Eind 2004 wordt een rapport uitgebracht.
Een uitgelezen gelegenheid voor collegae die niet eerder durfden, om nu anoniem hun gal te spuwen. Pharma Selecta heeft dat lef al jaren en wil dat ook in 2004 volhouden!
Bron: http://www.medicijngebruik.nl.
Gelezen
Weet wat je spuit
We leven en in een gevaarlijke tijd. Via de BBC bereikte ons een dezer dagen het bericht dat zelfs kerstborrels een verhoogde kans opleveren op allergische en anafylactische reacties. De aanwezigheid van huisstofmijt in kerstversieringen zou voor de verhoogde allergische reactie verantwoordelijk zijn. Los van deze sfeervolle verhalen in de kersttijd neemt het aantal verhalen over groeiende aantallen anafylactische reacties toe.
Het wordt aanbevolen om mensen die eerder een episode van anafylaxie hebben doorgemaakt, een voorgevulde auto-injector met adrenaline voor intramusculaire toediening ter beschikking te stellen. Het British Medica l Journal geeft een overzicht van een literatuurstudie naar het effect en veiligheid van het gebruik van adrenaline bij anafylaxie.
In hetzelfde nummer staat een studie waarin de kennis werd onderzocht van vijftig voorschrijvers en zestig gebruikers (patiënten of hun ouders) van een Epipen. Met die kennis is het niet goed gesteld: minder dan eenderde van de (ouders van) patiënten was voldoende op de hoogte van het gebruik van deze pennen. Van de vijftig artsen die in dezelfde studie werden geïnterviewd kon slechts een van hen het gebruik van de auto-injector uitleggen uit persoonlijke ervaring en lieten veertig (80%) de uitleg aan de patiënt over aan de praktijkverpleegkundige. Dit betekent dat eenvijfde van de patiënten géén uitleg over gebruik kreeg van de voorschrijver. De onderzoekers vonden het echter nog ernstiger dat slechts de helft van de artsen het belang onderkende van doorsturen naar een ziekenhuis bij een anafylactische reactie, ongeacht of de spuit nu wel of niet toegediend is.
De auteurs suggereren een pragmatische benadering: voorkom schijnzekerheid door de spullen aan iedereen mee te geven zonder zelf eerst duidelijkheid te hebben over juist gebruik. Zorg dat de patiënt goed geïnstrueerd is zodat mensen die een auto-injector mee krijgen weten hoe ze het ding correct moeten gebruiken, dat ze het altijd bij zich hebben en ook weten dat een gang naar spoedeisende hulp na de injectie niet achterwege kan blijven. Wie zorgt voor die voorlichting? Gevaarlijk hoor!
Bron: Br Med J 2003;327:1328.
Br Med J 2003;327:1332-1335.