Uit de praktijk
Rare actie van Bayer
De marketingafdeling van Bayer draait de laatste weken overuren en blijft ons keer op keer verbazen. Eerst raakt onze brievenbus verstopt met mailings inzake het wellus-nietus-spelletje rondom de vervangbaarheid van Adalat® OROS door generiek, vervolgens wordt een poging gedaan het nieuwe chinolon van de firma te promoveren van een reserveantibioticum naar éérste-keus-middel en afgelopen week plofte er alweer een pakketje folders op de mat.
De lustopwekkende foldertjes met de veelbelovende titel "Love is in the air" behandelen het voor vele mannen moeilijk bespreekbare probleem van de erectieklachten. Aan het verzoek van Bayer om deze foldertjes op onze balie neer te zetten voldoen wij, om de informatiebehoeftige impotenten onder onze cliëntèle te behagen, dan natuurlijk ook graag.
Wie schetst echter onze verbazing wanneer wij - professioneel geïnteresseerd geworden door de wellustige blikken van de dame in de folder - surfen naar de website erectieklachten.nl? Weer diezelfde wulpse dame die ons met haar spannend zwart gelakte nagels wijst op de mogelijkheid om online een recept aan te vragen. Door hierop te klikken wordt vervolgens rechtstreeks verwezen naar een tweetal internetapotheken waar de patiënt zowel recept als geneesmiddel (het Bayer-middel prijkt uiteraard aan de top van het lijstje) kan bestellen. Bayer doet ons dus eigenlijk het nogal absurde verzoek een plekje in onze apotheek te reserveren om rechtstreeks de nering van een internetconcurrent aan te prijzen. Daarvan vergaat ons wèl de lust.
Wat ons betreft geldt voor Bayer: "Love isn't in the air anymore".
Patiëntenbegeleiding volgens het boekje
In de apotheek werden wij verblijd met een aankondiging van http://www.patientpoint.nl , de gecertificeerde patiëntenbegeleiding. We konden de verleiding niet weerstaan ons als patiënt met Crestor® aan te melden. Het zag er allemaal gelikt uit, en de informatie leek zinnig. Bij de bijsluiter echter bleek de oude versie van februari 2004 gebruikt te worden, dus niet de versie van juli 2004 (die met de waarschuwingen). De publicatiedatum ligt volgens de site op augustus 2004. Zouden de samenstellers niet op de hoogte zijn van de wijziging? Leidt de certificering tot grote vertraging? Iets anders durven we toch niet te denken.