De kanttekeningen
Een beter milieu? Begin bij Knoll (en al die andere firma's)
Een reclamezuil op miniformaat. Handig voor de vergeetachtige apotheker en huisarts, moet Knoll gedacht hebben. In een grote doos verstuurd met een landelijke posterij, bezorgd door de lokale postbode, uitgepakt door de assistente, triomfantelijk neergezet naast de koffiepot en vervolgens door de apotheker in de prullenbak gedumpt. Heeft de vuilnisman er ook nog wat werk aan. De ene firma zit wat ruimer in het sop en geeft sneeuwkettingen en schaatsen cadeau, een ander doet het met minder en verstuurt een memo-tableau. Zorgvuldig wordt het witte papiertje verwijderd: Tarka®. Laatste stuiptrekking van een merkwaardig product?Vaak hebben we in Pharma Selecta geageerd tegen nutteloze prullaria en het versturen van letterlijke en figuurlijke lucht aan reclame naar medici en paramedici. Reeds de eerste dag ligt de overgrote meerderheid van het verstuurde bij het afval. De marketing-afdelingen zouden ons èn het milieu een grote dienst bewijzen door met dit soort kraaltjes en spiegeltjes op te houden en het geld in meer zinvolle zaken te investeren.
Lactulose, gezondheidsproduct?
Hoewel lactulose sinds enige tijd de UR-status bezit, blijkt dit geneesmiddel nu te vinden in de schappen van de drogist en supermarkt. LacPure® (14,5 g, vrijwel 100% lactulose per sachet) wordt door de leverancier Pietercil Barends gepromoot als 'voedingsbodem voor een gezonde darmflora' en 'houdt je darmen in conditie'. Het wordt daarbij een unieke plaats toegedacht naast producten zoals bijvoorbeeld Yakult. De aanbeveling aan de detaillist om LacPure® niet achter de toonbank, maar bij de producten voor gewichtsbeheersing en de suikervervangers te plaatsen, slaat het helemaal. Dat lactulose voornamelijk een laxerende werking heeft, wordt niet vermeld, maar men verwacht wel 'activiteiten op de winkelvloer' en 'doorstroming in het schap'.Bron: Unimail, blad voor drogisten.
Gelezen
Nachtelijk astma mogelijk uiting van ernstig astma
Nachtelijk astma wordt gekenmerkt door nachtelijk piepen, hoesten en/of benauwdheid. De oorzaak is onduidelijk, maar aangenomen wordt dat het samenhangt met een nachtelijke toename van ontstekingen in de luchtwegen. Promovendus Ten Hacken van de Rijksuniversiteit Groningen heeft deze hypothese getoetst door de luchtwegontsteking te vergelijken van astmatici met en zonder nachtelijke klachten. Daarbij onderzocht hij verschillende aspecten van luchtwegontsteking, zowel om vier uur 's middags als om vier uur 's nachts. Zijn belangrijkste conclusie is dat er geen belangrijke dag/nacht-verschillen in luchtwegontsteking bestaan. Met onder andere meting van stikstofmononoxide in uitgeademde lucht werd verder duidelijk dat patiënten met nachtelijk astma gedurende de hele dag méér ontsteking in de luchtwegen hebben dan patiënten zonder nachtelijk astma. Nachtelijk astma wordt dus niet veroorzaakt door een nachtelijke toename van luchtwegontsteking, maar is veeleer een uiting van ernstig astma. Ten Hacken vermoedt dat deze ernstige ontsteking van de luchtwegen leidt tot een zwelling van het luchtwegslijmvlies en een verkramping van het luchtwegspierweefsel. Door de ontsteking zou het luchtwegspierweefsel mogelijk minder gevoelig worden voor luchtwegverwijdende factoren. Omdat deze factoren 's nachts hun dieptepunt bereiken, ontstaan er met name dan klachten. In zijn proefschrift pleit Ten Hacken voor een optimale behandeling (dus niet alleen 's nachts) van de onderliggende astmatische luchtwegontsteking.Proefschrift: N.H.T. ten Hacken, Airway inflammation in nocturnal asthma. Faculteit Medische Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen.