Actueel
Carvedilol beter dan metoprolol bij hartfalen
In The Lancet van 5 juli zijn de resultaten bekend worden gemaakt van de Carvedilol or Metoprolol European Trial (COMET), waarbij de behandeling van patiënten met chronisch hartfalen met de niet-selectieve ß-blokker carvedilol (Eucardic®) wordt vergeleken met de ß1-selectieve ß-blokker metoprolol (Selokeen®).
In de COMET-studie werden 3029 patiënten met mild tot ernstig hartfalen (HYHA klasse II-IV) gedurende ruim 45 maanden gevolgd. De patiënten ontvingen dubbelblind en gerandomiseerd carvedilol of metoprolol. Primair eindpunt was sterfte of hospitalisatie.
De patiënten uit de carvedilol groep hadden een significant grotere overlevingskans dan de patiënten die metoprolol gebruikten. Gemiddeld leefden de patiënten uit de carvedilol groep 1,4 jaar langer, vergeleken met de metoprololgebruikers.
Het verschil in werking tussen beide middelen zou te verklaren kunnen zijn uit de verschillende aangrijpingspunten van de middelen, waarbij carvedilol naast blokkade van de ß1 receptor ook de ß2 en de ß1 receptoren blokkeert. Alvorens carvedilol tot standaardtherapie bij hartfalen wordt uitgeroepen moeten deze onderzoeksresultaten worden bevestigd in ander onderzoek.
Erectieplein.nl
Via publieksfolders worden diabetici met erectieproblemen doorverwezen naar de site erectieplein.nl. Deze uiterlijk erg goed verzorgde site biedt een verleidelijk knopje: diagnose en behandeling. Gelukkig kan de eventueel gedupeerde zelf de diagnose stellen met het zelftestje, om vervolgens door te klikken naar 'behandeling en medicijnen'. En kijk: de eerste mogelijkheid die wordt geboden: de erectiepillen. Naar psychologische behandeling moet je al behoorlijk zoeken en andere behandelingsmogelijkheden die zich concentreren op fysieke oorzaken als afslanken en beheersing van de bloeddruk, zijn binnen het kopje behandeling niet te vinden. Over de psychosociale aspecten wordt onder meer gezegd: 'Uit onderzoek blijkt dat het gelukkig niet altijd nodig is om de precieze oorzaak van de klacht proberen te vinden om het probleem goed te kunnen behandelen.'
Het is de helaas bekende veeg over de toonbank van de resultaatgerichte verkoper, die alle andere mogelijkheden terzijde schuift en een spotje richt op zijn producten.
De site is overigens gesponsord door enkele fabrikanten van erectiebevorderende middelen, maar dat geheel terzijde.
Let op: Met (tip) genoteerd op apotheek.pagina.nl
Meningokokken-C vaccin in praktijk effectief
In Pharma Selecta nummer 5 van 2002, is een artikel verschenen waarin onder andere het nieuwe meningokokken-C vaccin werden beschreven. Later in 2002 is het meningokokken-C vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In 2002 werd een grootschalige inhaalslag uitgevoerd, waarbij alle kinderen vanaf één jaar en adolescenten tot negentien jaar werden opgeroepen voor vaccinatie. In totaal werden ruim drie miljoen vaccins gezet door medewerkers van de GGD'en. Dit gebeurde in de periode juni-juli 2002 voor de één t/m vijfjarigen en de vijftien t/m achttienjarigen en in de periode september-november voor de zes t/m veertienjarigen. Sinds september 2002 worden daarnaast alle kinderen op de leeftijd van veertien maanden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd.
De eerste effecten van de vaccinatie zijn onlangs bekend geworden op basis van isolaten van Neisseria meningitidis die naar het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningititis werden gestuurd. In de periode januari-april 2002 was de incidentie van meningokokken-C infecties 2,2-3,1/100.000. Deze incidentie daalde scherp vanaf september van dat jaar, tot 0,1-0,4/100.000. In verband met een seizoenstrend gaat de vergelijking tussen deze periodes echter niet geheel op. Beter is het daarom de incidentiecijfers te vergelijken met dezelfde periode van het voorafgaande jaar. Voor de één t/m vijf, zes t/m veertien en vijftien t/m achttienjarigen was de incidentie van meningokokken-C infectie in de maanden augustus-oktober 2002 respectievelijk 80%, 89% en 89% lager dan in de overeenkomstige periode in 2001. In de periode november 2002-januari 2003 was de incidentie in deze leeftijdscategorieën respectievelijk 96%, 100% en 93% lager dan een jaar daarvoor.
Geconcludeerd mag worden dat het meningokokken-C vaccin onmiddellijk een sterke daling van het aantal meningokokken-C infecties laat zien. De vaccinatiecampagne is in die zin een groot succes geworden. Helaas veroorzaken meningokokken van serogroep B nog steeds de meeste gevallen van meningokokkenziekte. Een vaccin tegen dit subtype wordt niet voor 2008 verwacht.
Bron: NTVG 2003;23:1132-1135.
Effectiviteit neuraminidaseremmers bij influenza A en B
In het British Medical Journal is onlangs een meta-analyse gepubliceerd over het gebruik van oseltamivir (Tamiflu®) en zanamivir (Relenza®) bij influenza type A en B. In deze studie werden zeventien onderzoeken naar de behandeling van influenza met oseltamivir en zanamivir en zeven onderzoeken naar de preventieve werking van deze middelen onder de loep genomen. De neuraminidaseremmers werden vergeleken met placebo of een standaardbehandeling.
Er werden drie groepen gedefinieerd: kinderen (tot en met 12 jaar), gezonde volwassenen (12-65 jaar) en een 'hoog risico' populatie (chronisch zieken en/of > 65 jaar).
Behandeling van influenza bij kinderen, gezonde volwassenen en hoog-risicogroepen met zanamivir resulteerde in een reductie van de ziekteduur van respectievelijk 1,0 (95%CI 0,5-1,5), 0,8 (95%CI 0,31-1,3) en 0,9 (95%CI -0,1-1,9) dagen. Voor oseltamivir bedroeg de reductie respectievelijk 0,9 (95%CI 0,3-1,5), 0,9 (95%CI 0,3-1,4) en 0,4 (95%CI -0,7-1,4) dagen. Profylactisch gebruik van oseltamivir en zanamivir gaf afhankelijk van de preventiestrategie en de bestudeerde groep een relatieve reductie van 70-90% van het aantal griepgevallen. De auteurs concluderen op basis van deze meta-analyse dat oseltamivir en zanamivir effectief zijn in de behandeling en preventie van griep, maar merken hierbij op dat de gegevens nog beperkt zijn voor risicogroepen en profylactisch gebruik. Daarnaast lieten sommige studies zich moeilijk onderling vergelijken. Het wachten is op nader onderzoek waarin de effectiviteit van neuraminidaseremmers wordt vergeleken met die van griepvaccinatie en waarin oseltamivir en zanamivir direct met elkaar worden vergeleken.
Bron: Cooper NJ et al. Effectiveness of neuraminidase inhibitors in treatment and prevention of influenza A and B: systemic review and meta-analyses of randomised controlled trials.
Br Med J 7 June 2003; 326: 1235.