De kanttekeningen
Sterrenslag
Hemelbestormer AstraZeneca wordt in haar pogingen rosuvastatine in de markt te zetten hardhandig aangepakt in The Lancet. Rosuvastatine werd als Crestor® in Nederland - als eerste land ter wereld - verkocht en wordt nu in meer landen geïntroduceerd. In het redactioneel van 25 oktober ageert de editor fel tegen de wijze waarop AstraZeneca haar nieuwste product lanceert. The Lancet verwijt AstraZeneca een agressieve marketingcampagne te voeren, waarin ze met voorbarige conclusies pronkt. Om de dokters te veroveren worden veel klinische trials uitgezet die deel uitmaken van het uitgebreide studieprogramma met de naam Galaxy. In totaal zijn daarin zestien klinische onderzoeken opgenomen met namen als Mercury, Asteroid, Meteor. Met het gegeven dat de stof op milligrambasis goed werkzaam is, wordt geclaimd dat van rosuvastatine goede resultaten op eindpunten te verwachten zijn. En dat terwijl de resultaten van studies met eindpunten ontbreken en ook over de veiligheid nog niet alles gezegd kan worden. Het optreden van proteïnurie en microscopische hematurie bij rosuvastatine kan niet uitgesloten worden. In trials werd de dosering vanwege de veiligheid verlaagd van 80 naar 40 mg. Met de onverwacht opgedoken fatale leverafwijkingen bij cerivastatine (aug 2001) nog vers in het geheugen, lijkt enige voorzichtigheid op z'n plaats, aldus The Lancet.
AstraZeneca verwijt The Lancet een week later (1 november) dat het stuk onterecht en incorrect is. Zij vindt dat er wel degelijk gunstige voorspellingen gedaan mogen worden en dat er wel degelijk zorgvuldig onderzoek is opgezet. Inmiddels is rosuvastatine door 200.000 patiënten wereldwijd gebruikt en is het in dertig landen geregistreerd. Daarmee is rosuvastatine verder dan alle andere statines bij introductie op de markt. Diverse opinion leaders zijn onder de indruk van de voorlopige resultaten.
Begrijpt u goed, er is AstraZeneca veel aan gelegen om deze discussie te winnen. We zien niet alleen sterren flonkeren, maar in de ogen van AstraZeneca ook dollartekens. AstraZeneca had eerder dit jaar te kampen met financiële tegenvallers. Ook de registratie van rosuvastatine liet op zich wachten. Tijd om nu door te pakken. Wereldwijd is de omzet van atorvastatine acht miljard en de geneesmiddelgigant mikt op een verovering van twintig procent van die markt. Kort na introductie in de Verenigde Staten kreeg ze al twee procent te pakken. Daar wil je wel voor knokken.
Als AstraZeneca het niet erg vindt, stellen we voor de zekerheid de conclusies nog even wat uit. We wachten eerst de resulaten van Galaxy en de rest van de Melkweg af.
Bronnen:
Lancet 362 (9393):1341 (25 oktober 2003).
Lancet 362 (9393):1498 (1 november 2003).
Gelezen
Kan het dan toch, lekker èn gezond?
In een enkelblind, gerandomiseerd onderzoek zijn de ex vivo-effecten van chocolade op de bloedplaatjesactiviteit onderzocht bij gezonde vrijwilligers.
Uit eerdere studies met een cacaodrank bleek een ex vivo en in vitro-effect op de bloedplaatjes. De cacaofractie van chocolade bevat flavonoïden die de plaatjesactiviteit kunnen reduceren en zo ook atherogenese en cardiovasculaire aandoeningen kunnen tegengaan. Flavonoïden zitten onder andere ook in rode wijn, fruit en groenten.
Dertig patiënten werden gerandomiseerd naar 100 gram witte chocolade, melkchocolade of pure chocolade. Bloedmonsters werden afgenomen voor de chocolade-inname en vier uur na inname om een drietal parameters te bepalen, te weten de platelet-rich plasma aggregation (PRPA), whole blood platelet aggregation (WBPA) en de NO-productie door plaatjes.
In de witte chocoladegroep werd geen effect op de plaatjesactiviteit waargenomen en in de melkchocoladegroep werd een trend waargenomen naar een verminderde PRPA. Bij pure chocolade echter werd een significante reductie van de collageen gestimuleerde plaatjesaggregatie gevonden en was er een reductie van het plasma NO waar te nemen.
Dit eerste onderzoek naar de effecten van chocoladeconsumptie op de ex vivo-plaatjeswerking laat zien dat pure chocolade direct de collageen gestimuleerde plaatjesaggregatie doet afnemen. Ook neemt de plasma NO-productie af. De onderzoekers menen dat deze resultaten een aanwijzing zijn dat chocolade cardiovasculaire en thrombo-embolische aandoeningen kan verminderen.
Het gaat hier weliswaar om een klein patiëntenaantal, maar voor de chocoladeliefhebbers zijn deze resultaten alvast veelbelovend.
Bron: http://www.medscape.com/viewarticle/45958.