De kanttekeningen
Campagne Wemos: geen schulden maar gezondheid
Jaarlijks sterven miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden aan ondervoeding en ziektes. Schuldkwijtschelding kan daar een einde aan maken, als het is gekoppeld aan een goed beleid voor armoedebestrijding. Als startsein voor een nieuwe campagne overhandigde Ellen Verheul, projectleider bij Wemos op 1 oktober een map metvoorl ichtingsmateriaal aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. In de campagne roept Wemos de Nederlandse overheid op om verregaand schulden kwijt te schelden.
Wemos maakt zich sterk voor het recht op een optimale gezondheid. Hoge schuldenlasten zijn een van de grootste obstakels voor het bereiken van dat universele mensenrecht. Door het ondertekenen van mensenrechtenverklaringen heeft Nederland zich verplicht arme landen te helpen om bij het realiseren van die rechten. Dat is niet te rijmen met het innen van schulden van landen die zelf onvoldoende kunnen investeren in de gezondheid van hun bevolking, aldus Wemos.
Meer dan de helft van de Kenianen leeft onder de armoedegrens. De kindersterfte neemt toe en de vaccinatiegraad daalt. Dagelijks sterven daar zevenhonderd mensen aan aids. In 2001 betaalde de Keniaanse overheid haar schuldeisers jaarlijks 34 dollar per hoofd van de bevolking, terwijl het budget voor gezondheidszorg slechts zes dollar bedraagt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is jaarlijks per persoon alleen al 38 dollar nodig voor de bestrijding van infectieziekten.
Kenia kwam tot nu toe niet in aanmerking voor schuldkwijtschelding. Daarin is verandering gekomen: de nieuwe, democratisch gekozen regering heeft een plan klaarliggen voor armoedebestrijding, maar de financiering ontbreekt. Schuldverlichting is de snelste en meest effectieve manier om het plan te kunnen realiseren. De 7,3 miljoen euro die Kenia in 2003 aan Nederland verschuldigd is, moet worden geïnvesteerd in drinkwatervoorziening, onderwijs en gezondheidszorg. Wemos pleit ervoor dat Nederland een streep zet door de schuld van landen als Kenia. Hierdoor kan ons land een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid in die landen.
Met een nieuwe campagne wil Wemos de steun onder organisaties in de
gezondheidszorg en de medische beroepsgroepen mobiliseren. Wemos probeert
zo veel mogelijk steunbetuigingen te verzamelen, onder andere via http://www.wemos.nl. De Wemos-campagne valt binnen de overkoepelende campagnes
Jubilee Nederland en Recht op Gezondheid van het NCDO. Ze wordt ondersteund
door onder andere het NCDO, Plan Nederland, Cordaid, ABVAKABO/FNV, COS
Nederland, ICCO, Stichting DOEN, Novib en HIVOS.
Pfizer speelt voor Sint
Medicijngigant Pfizer heeft aangekondigd 135 miljoen doses van haar bestverkopende antibioticum azithromycine (Zithromax®) te doneren voor de bestrijding van trachoom. Door deze ziekte zijn reeds zes miljoen mensen in arme landen blind geworden. Voor zover bekend is dit de grootste donatie van een gepatenteerd geneesmiddel ooit.
Het bestrijdingsprogramma van deze ziekte - The International Trachoma Initiative - is in twee landen begonnen. Op dit moment nemen negen landen deel en dit aantal groeit binnenkort naar elf. De ziekte, veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, is endemisch in de arme regionen in de droge, warme landen rond de Middellandse Zee en in het Verre Oosten. Naast geneesmiddelgebruik bestaat het programma uit chirurgie voor de ernstigste gevallen, informatieverstrekking over het belang van het wassen van het gezicht en de ontwikkeling van schone waterbronnen.
Trachoom is een infectie van het bovenste ooglid, die het meest voorkomt bij vrouwen en kinderen. Herhaalde infecties veroorzaken lidtekens en vervormingen van het ooglid, waardoor de wimpers onder het ooglid krullen. Hierdoor wordt het oppervlak van het oog beschadigd. Ongeveer 10% van de mensen die herhaaldelijk zijn geïnfecteerd worden blind. Het wassen van het gezicht kan de transmissie van de infectie stoppen, daar deze door vliegen van persoon tot persoon wordt overgebracht.
Azithromycine is een belangrijk geneesmiddel voor de behandeling van trachoom, aangezien dit middel door haar lange halfwaardetijd effectief is als éénmalige dosis. Pharma Selecta juicht initiatieven als deze van harte toe. Wij zijn namelijk van mening dat farmaceutische industrieën hun reclamegelden beter op deze manier kunnen besteden dan aan het versturen van dure, irritante mailings en nutteloze prullaria.
Bron: http://www.washingtonpost.com
gelezen
Ridder Valiant
Bij myocard infarct en hartfalen wordt al lang geopperd dat A2-antagonisten op theoretische gronden van belang zouden kunnen zijn. De meerwaarde werd tot nu toe echter niet aangetoond. Zo bleek uit de OPTIMAAL-studie - waarin captopril en losartan bij patiënten met acuut myocard infarct vergeleken werden - dat bij gebruik van captopril minder mensen overleden door een cardiovasculaire oorzaak. Het tij gaat keren ten gunste van A2-antagonisten. In de New England Journal of Medicine werd op 10 november de VALIANT-studie gepresenteerd. In de trial werden ruim veertien duizend hoog-risico-patiënten met myocard infarct en /of hartfalen geïncludeerd. De patiënten werden behandeld met captopril (50 mg driemaal daags), valsartan (maximaal 160 mg tweemaal daags) of de combinatie (valsartan 80 mg tweemaal daags en captopril 50 mg driemaal daags). De resultaten laten zien dat sterfte - al dan niet door cardiovasculaire oorzaak - bij captopril en valsartan vergelijkbaar is. Dat is nieuws. Het succes van valsartan ten opzichte van de resultaten uit eerdere trials lijkt te zitten in de gebruikte hogere dosering. Overigens bleek de combinatietherapie niet effectiever te zijn maar wel meer bijwerkingen op te leveren.
Goed nieuws voor A2-antagonisten dus. De auteur van het redactioneel in het New England Journal of Medicine stelt dat de keuze voor valsartan - en mogelijk de hele groep A2-antagonisten - vooralsnog beperkt blijft tot patiënten die ACE-remmers niet verdragen. Immers, effectivitieit en veiligheid van valsartan mogen dan vergelijkbaar zijn met captopril, de prijs is dat niet. Het laatste argument om voor een geneesmiddel te keizen valt in het voordeel van captopril uit. Het is vier tot zes keer goedkoper.
De fabrikant brengt de trial anders in het nieuws. Ze is blij met de aangetoonde werking bij myocard infarct. Dat levert geheid goede verkoopcijfers op. En dat, meldt het persbericht, terwijl valsartan alleen al bij de registratie voor hypertensie zo goed loopt. Enthousiast meldt de voorlichter dat enkel de hypertensiebehandeling in de eerste negen maanden van dit kalenderjaar al geresulteerd heeft in 1,76 miljard dollar.
Toch bijzonder dat het effect van een geneesmiddel uitgedrukt kan worden in dollars en niet in gewonnen levensverwachting. Maar, zo zegt het persbericht, de verkoopcijfers hadden nog meer kunnen groeien. Helaas werd superioriteit van valsartsan ten opzichte van captopril niet aangetoond en dat is wel jammer. En met laatste zijn wij het eens.
Bron: N Eng J Med 349; 10 november 13, 2003: 1963-1965.