Actueel
Weberectie
Weberectie Zonder sex zou het internet nooit zijn uitgegroeid tot de proporties die het nu heeft. Dankzij de mogelijkheden om anoniem om je heen te kijken en te bestellen, steeg de populariteit van dit medium binnen korte tijd tot ongekende hoogte. Niet alleen sex, maar ook het aanbieden van de hulpmiddelen erbij, zorgt voor een gegarandeerde traffic op de website. Het trefwoord viagra op de populaire zoekmachine Google levert al meer dan elf miljoen hits op, wellicht meer dan het aantal gebruikers van het middel.
Ook Pfizer, de producent van de populaire erectietablet, is uiteraard op de hoogte van de enorme vraag naar haar middel via het web. Ook weet men dat het hier vaak om aanbieders van dubieuze namaak gaat, hetgeen ten koste gaat van de goede naam van het product en het bedrijf. Pfizer heeft daarom gemeend Nederlandse mannen via haar eigen website door te moeten sturen naar betrouwbare online-artsen en apothekerssites, door middel van internetlinks op haar eigen site.
Het initiatief is duidelijk een keuze voor de minst erge van twee kwaden. Uiteraard is het beter een kwaliteitsproduct op een goed geprotocolleerde manier af te leveren dan een inferieur product ongecontroleerd aan de man te brengen. De aflevering door internetapotheken is echter nog steeds verre van waterdicht zolang het invullen van het afleverprotocol aan de patiënt zelf wordt overgelaten. Van echt verantwoord afleveren is pas sprake indien de betreffende internetapotheek inzage krijgt in de medicatiehistorie van de eigen apotheek van de patiënt. Dat laatste gaat waarschijnlijk nog wel even duren, zolang de bescherming van de privacy in dit land nog altijd verheven wordt boven de bescherming van de veiligheid.
The Lancet Backfiles
Het gerenommeerde Engelse medische tijdschrift The Lancet heeft 180 jaar geschiedenis nu in één databank samengevat. Deze databank met ongeveer vierhonderdduizend historische artikelen heeft de naam Backfiles gekregen en is te vinden onder Elseviers' Science Direct homepage. Enige voorbeelden van de artikelen kunt u vinden op http://www.info.sciencedirect.com/backfiles/collections/lancet/index.shtml. De site bevat handige cross-links naar andere artikelen betreffende het gezochte trefwoord. Helaas is het aanvragen van één artikel geen goedkope aangelegenheid: dertig Engelse ponden!
Polypil bij de drogist?
Het British Medical Journal heeft dit jaar enige artikelen gewijd aan de polypil. Wanneer iedereen die ouder dan 55 jaar is deze pil zou nemen, zouden we een daling van het aantal sterftegevallen door hart- en vaatziekten en hersenbloedingen van 80% kunnen verwachten. Deze polypil zou de ingrediënten aspirine, statine, foliumzuur en drie soorten antihypertensiva (op halve dosering) moeten bevatten.
Nu denkt u mogelijk dat de peer review van het British Medical Journal wel heel erg matig aan het worden is, echter, een enquete op CNN liet zien dat 95% van de kijkers de pil wel zou willen nemen.
Interessant is dan wellicht de vraag wie deze pil op de markt gaat brengen. Alle grondstoffen zijn generiek leverbaar, dus de pil zou goedkoop geleverd kunnen worden. Fabrikanten van specialité's zijn niet zo geïnteresseerd, omdat ze hun duur uitgevonden geneesmiddelen tegen een hoge marge aan de man willen brengen. Generiek-fabrikanten zien ook niets in de polypil, omdat zij een groot volume tegen kleine marges en weinig marketing op de markt zetten. Het in de handel brengen van de polypil vergt echter zeker een nauwgezette marktverkenning... dus wie blijft er dan nog over? De marktspeler met grote volumes, lage marges en een uitgebreid marketing arsenaal. Juist, de OTC-fabrikant!
Maar zover zal het wel niet komen...
Bron: Br Med J 2003;327.
gelezen
Krachtige oordruppels
Otitis externa heeft een vrij hoge prevalentie in de eerste lijn en wordt in het algemeen met zure oordruppels behandeld. Alleen wanneer dit onvoldoende effectief werkt, wordt een corticosteroïd aan de zure oordruppel toegevoegd. Van Balen e.a. vergeleken in een gerandomiseerde, gecontroleerde studie de effectiviteit van zure oordruppels, zure oordruppels met een corticosteroïd en antibiotica-oordruppels met een steroïdtoevoeging. Symptomen duurden in de zure oordruppelgroep 8,0 dagen [mediaan; 95% betrouwbaarheidsinterval (BI): 7,0 tot 9,0), 7,0 dagen (95% BI: 5,8 tot 8,3) in de steroïd/zure oordruppel groep en 6,0 dagen (95% BI: 5,1 tot 6,9) in de steroïd/antibioticaoordruppelgroep]. Het overall genezingspercentage op dag 7, 14 en 21 was 38%, 68% en 75% respectievelijk. Vergeleken met de zure oordruppels, waren er significant meer patiënten genezen in de steroid/zure oordruppelgroep en de steroïd/antibioticagroep op dag 14 [ odds ratio 2,4, (95% BI 1,1 tot 5,3) en 3,5 (95% BI: 1,6 tot 7,7) respectievelijk] en op dag 21 [5,3 (95% BI: 2,0 tot 13,7) en 3,9 (95% BI: 1,7 tot 9,1) respectievelijk]. Op basis van deze studie zou de voorkeur in de behandeling van otitis externa standaard uit moeten gaan naar zure oordruppels met corticosteroïd. Misschien iets voor uw FTO?
Bron: Br Med J 2003;327:1201-1205.
Adembenemende antipsychotica
In de literatuur komt men enige malen de suggestie tegen dat er een associatie zou zijn tussen gebruik van antipsychotica en het overlijden door verstikking. Ruschena e.a. onderzochten zeventig casussen aangaande mensen die door verstikking om het leven waren gekomen. Het bleek dat mensen die voor schizofrenie waren behandeld twintig maal meer kans hadden op een dergelijke dood. Wanneer thioridazine of lithium was gebruikt was dat risico nog hoger. Ook mensen met een organisch psychiatrisch syndroom hadden een significant verhoogd risico. De resultaten van dit onderzoek kunnen mogelijk verklaard worden uit een combinatie van inherente predispositie (door het ziektebeeld) en het gebruik van specifieke antipsychotica. Verder onderzoek naar deze associatie is dan ook aangewezen.
Bron: The British Journal of Psychiatry 2003;183:446-450.