De kanttekeningen
Van het kastje naar de muur?
Na alle perikelen van de verstrekking van medicijnen via het internet blijkt hoe belangrijk het stellen van de juiste vragen bij medicijngebruik is. Toch zal in de moderne maatschappij de vraag naar andere vormen van medicijnverstrekking blijven bestaan.
Etos-apotheek gaat daarom in Amersfoort als experiment medicijnen verstrekken uit de muur. Patiënten die hun recept inleveren bij een Etos-apotheek of afhaalbalie kunnen aangeven hun medicijnen via een speciaal muurkluisjes te willen afhalen. Door middel van een e-mail, telefoontje of smsje krijgt de patiënt het kluisnummer met pincode te weten zodra het medicijn is afgeleverd. Zo'n kluisje kan uitkomst bieden voor cliënten die geen tijden hebben om hun medicijnen in de apotheek op te halen. Nadeel is echter natuurlijk dat er geen vragen over het medicijn en het gebruik kunnen worden gesteld. Levert het medicijnkluisje misschien een extra service voor cliënten of worden patiënten eenvoudig van het (computer)kastje naar de muur gestuurd?
Bron: Trouw, 10 maart 2005.
Erratum
In het artikel over everolimus (Certican®) worden als handelspreparaten vermeld: 'gewone' tabletten van 0,25, 0,5, 0,75 en 1 mg en dispergeerbare tabletten van 0,1 en 0,25 mg. Deze toedieningsvormen zijn allemaal in Nederland geregistreerd. Echter alléén de tabletten van 0,25 en 0,75 mg èn een dispergeerbare tablet van 0,25 mg zijn door de fabrikant Novartis in Nederland in de handel gebracht en commercieel verkrijgbaar. De biologische beschikbaarheid van de dispergeerbare tablet is 10% lager dan die van de 'gewone' tablet in plaats van 10% hoger zoals abusievelijk in het artikel is vermeld.
Everolimus, Pharma Selecta 2005;21:15-17.