Uit de praktijk
Kibbelende dokters
Er wordt wat afgekibbeld in de gezondheidszorg. Apothekers valt het op dat er vaak gekibbeld wordt over pillen en wij maken ons daar druk over. De afgelopen weken werd Nederland een paar keer opgeschrikt door conflicten tussen artsen in ziekenhuizen die het onmogelijk maakten om patiënten van een nette behandeling te voorzien.
NIJMEGEN - De twee overgebleven leden van de raad van bestuur, de directi e van het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen stappen ook op. Eerder legde de voorzitter van de raad van bestuur zijn functie al neer. De Inspectie voor de Gezondheidszorg legde eerder de hartafdeling van het ziekenhuis plat. Door geruzie onder de specialisten, gebrekkige leiding en slecht onderling overleg over de behandeling zouden de patiënten er niet veilig zijn. Het sterftecijfer onder patiënten op de hartafdeling lag hoger dan bij andere ziekenhuizen. Als gevolg hiervan eiste de medische top van het ziekenhuis in Nijmegen het vertrek van de driekoppige raad van bestuur van het ziekenhuis.
UTRECHT - Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft grote problemen gehad op de intensive care. De artsen die hier werkten hadden onderling onenigheid en zijn vervangen door collega's van ziekenhuizen uit de regio.
Schrijnend.
Gelezen
Praten over pillen
In Groningen wordt veel over pillen gepraat. En wel in de Proeftuin Farmacie (PFG) door alle betrokken partijen: dokters, apothekers, ziektekostenverzekeraars, ziekenhuizen en patiënten. Niet altijd even makkelijk, al dat praten kost heel veel tijd, maar... het levert soms wel wat op. We lezen in het jaarverslag een paar interessante dingen.
* Ook in 2005 heeft de PFG laten zien dat het maken van richtlijnen en het gericht implementeren daarvan, concrete veranderingen kunnen brengen in het voorschrijven van geneesmiddelen in de regio.
* De activiteiten van de Proeftuin, zowel het opstellen van transmurale richtlijnen, als het gericht implementeren ervan, krijgen steeds meer een vaste positie in de regio Groningen.
* Dat de zorgverzekeraar het GroningerTransmuraal Formularium als "gouden standaard" beschouwt voor het eigen beleid, roept enerzijds positieve reacties op, maar anderzijds wekt het onbegrip in het veld.
* Het jaar 2005 stond ook in het teken van transmurale samenwerking rondom het statinebeleid in de pilot hyperlipidemie. Gerichte patiëntenbesprekingen tussen eerste- en tweede lijn, levert niet alleen positieve reacties van de betrokken huisartsen en medisch specialiteiten op, maar zal mogelijk ook handvatten bieden voor een verbeterde transmurale afstemming voor de gehele regio.
* De afronding van 2005 met de ISO-9001:2000-certificering in december is mede een bewijs dat consolidatie van de PFG en haar werkwijzen in grote mate is gerealiseerd.
We raken er niet over uitgepraat.
Bron: Stichting De Proeftuin Farmacie Groningen.
Jaarverslag 2005.
En dan nog even dit
Lareb Intensive Monitoring
In Groot Brittannië bestaat het systeem al langer: bij introductie op de markt van een nieuw geneesmiddel worden bijwerkingen bij patiënten nauwkeurig bijgehouden om het bijwerkingenprofiel scherp in beeld te brengen. Lareb adopteert het initiatief. Lareb gaat gebruikers van nieuwe geneesmiddelen actief volgen. Het programma heet Lareb Intensive Monitoring.
Twintig apotheken in Nederland doen op dit moment mee aan een pilotstudie voor de intensieve geneesmiddelenbewaking. Kort geleden is de overeenkomst getekend met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor de financiering van dit project voor de komende drie jaar.
Goed voor de geneesmiddelbewaking en interessant voor apothekers. Het initiatief komt ook in buurt van de eerste opzet van Lareb, waarin een belangrijke rol voor apothekers was weggelegd bij de registratie en evaluatie van bijwerkingen van geneesmiddelen. In het Lareb Intensive Monitoring programma verzorgen apothekers patiënten bij de eerste uitgifte van een geneesmiddel en vragen de patiënten of zij aan de evaluatie mee willen doen. Na twee weken vindt de evaluatie van de eventueel ervaren bijwerkingen plaats. Als de patiënt het middel blijft doorgebruiken volgen er met regelmaat follow-ups om eventuele bijwerkingen op te sporen.
Aan de hand van gebruikservaringen en de resultaten van de pilotstudie zal het systeem verder worden verbeterd. Vanaf juni kunnen alle apotheken in Nederland zich aanmelden voor Lareb Intensive Monitoring. Lareb verwacht in augustus de eerste geneesmiddelen te gaan volgen.
Informatie http://www.lareb.nl