Artsen woedend over Tros-uitzending Radar
Gezondheidsraad adviseert over toekomst Rijksvaccinatieprogramma
Op 7 maart bood de Gezondheidsraad aan de minster van VWS een adviesrapport aan getiteld De toekomst van het Rijks-vaccinatieprogramma: naar een programma voor alle leeftijden. In het rapport wordt een analyse gegeven van de effectiviteit van het RVP tot op heden en worden tevens de wetenschappelijke ontwikkelingen beschreven die voor het RVP relevant zijn. Ook wordt een nieuw beoordelingskader gepresenteerd voor opname van nieuwe vaccins in het programma. Het is bijna vanzelfsprekend dat de raad positief is over het huidige functioneren van het vaccinatiesysteem. De vaccinatiegraad is hoog, waardoor vele (kinder)ziekten niet of nauwelijks meer voorkomen. Als belangrijkste ontwikkeling wordt daarom uitbreiding van het systeem naar nieuwe doelgroepen, zoals adolescenten en volwassenen, gezien. Voor eventuele opname in het programma dient een vaccin en ziekte echter aan zeven criteria te voldoen:
1. de ziekte leidt tot een aanmerkelijke ziektelast in de bevolking;
2. de vaccinatie leidt tot een aanmerkelijke vermindering van de ziektelast;
3. eventuele bijwerkingen doen geen afbreuk aan de gezondheidswinst;
4. de individuele last van vaccinatie staat in redelijke verhouding met de individuele gezondheidswinst;
5. de individuele last door het totale programma staat in redelijke verhouding met de individuele gezondheidswinst;
6. vaccinatie is de goedkoopste oplossing om ziektelast te reduceren;
7. met de keuze voor vaccinatie wordt een (potentieel) urgent gezondheidsbelang gediend.
Op korte termijn zullen met name de nieuwe vaccinaties tegen waterpokken, baarmoederhalskanker, hepatitis B en het rotavirus worden onderzocht op hun geschiktheid voor opname in het Rijksvaccinatieprogramma. Aange-zien deze vaccinaties niet gegeven kunnen worden binnen de huidige cohorten, zullen hier nieuwe leeftijdsgroepen aan toegevoegd moeten worden. Bron: http://www.gr.nl
Internetapotheken ondermaats
Wat veel apothekers al langer wisten, blijkt nu ook uit onafhankelijk onderzoek: de kwaliteit van internetapotheken blijft ver achter bij de kwaliteit die de patiënt bij zijn eigen apotheek gewend is. De Consumenten bond deed 35 bestellingen bij verschillende internetapotheken. Geen exotische geneesmiddelen, maar reguliere statines, ppi's en anticonceptiepillen. Slechts 27 van de bestellingen kwamen ook daadwerkelijk aan en gemiddeld pas na vijf dagen. Levering op de dag na de bestelling - zonder overdrijven de norm in vrijwel alle 'gewone' apotheken - gebeurde slechts in twee gevallen. Van twee bestellingen werd nooit meer iets vernomen. Alhoewel de pillen zelf via de online-apotheek vaak iets goedkoper zijn, is de klant toch uiteindelijk duurder uit
vanwege bijkomende kosten, zoals verzendkosten, receptkosten of de kosten voor het online-consult. Moeten we de internetapotheek nu maar definitief afdoen als een mislukt project dat geen bedreiging meer vormt voor de gevestigde orde? Om den drommel niet! De internetapothekers zullen zich een dergelijke belabberde score geen tweede keer laten overkomen en zullen zich blijven verbeteren, al dan niet gesteund door diverse zorgverzekeraars die in hen een ideaal breekijzer voor de markt zien. Aan de apotheker op de hoek dan ook de taak om de - kennelijk door een deel van hun patiënten gewenste - online-bestelmogelijkheden, ook bij de eigen apotheek mogelijk te maken. De aanval blijft tenslotte de beste verdediging.
Harry Potter schrijfster in de bres voor MS
Stel, je bent producent van een nieuw en peperduur geneesmiddel tegen multiple sclerose, dat niet in aanmerking blijkt te komen voor vergoeding, wat doe je dan? Je bewerkt de patiëntenvereniging en de razend populaire beschermvrouwe hiervan gaat voor jou door het vuur om de politiek onder druk te zetten het middel toch te vergoeden.
Het is niet geheel zeker dat het zo gegaan is, maar bovenstaande kán het scenario zijn geweest in Schotland, na de beslissing van The Scottish Medicines Consortium (SMC), de Schotse CFH, om het nieuwe geneesmiddel tegen MS, Tysabri®, niet te vergoeden. J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken en patroon van de MS Society Scotland, zei de beslissing te verafschuwen, omdat deze louter op economische gronden was genomen. Rowlings betrokkenheid bij MS is groot, omdat haar moeder aan deze ziekte leed, "het was erg frustrerend dat dokters weinig tot niets konden doen om haar te helpen". De Schotse minister van gezondheid is echter onvermurwbaar en is niet bereid het advies van de SMC opnieuw onder de loep te nemen.
Wellicht wordt een nieuwe trend dat beroemdheden zich mengen in de discussie over de keuze en de vergoeding van geneesmiddelen. Leuk om daar eens een aantal aansprekende namen bij te bedenken. Kent iemand overigens het Schotse woord voor MOL?
Tijdschrift voor de praktijkondersteuning
In nagenoeg hetzelfde jasje als het tijdschrift Huisarts en Wetenschap is sinds kort het Tijdschrift voor de praktijkondersteuning gelanceerd. Dit tweemaandelijks verschijnend perio-diek is eveneens een uitgave van het NHG en richt zich - zoals de naam al doet vermoeden - voornamelijk op de praktijkondersteuner van de huisarts. Toch is het tijdschrift ook voor de openbare apotheker best lezenswaardig, aangezien vele taken van de praktijkondersteuner, zoals bijvoorbeeld populatiescreening, preventie en therapietrouwbevordering, ook tot de speerpunten van de meeste apotheken behoren. Bovendien geeft het een goed beeld van een beroepsgroep die tot nu toe voor ons als apothekers vaak buiten beeld blijft. Opvallend is dat het blad, in tegenstelling tot H&W, nauwelijks advertenties van de farmaceutische industrie bevat. Kennelijk wordt de rol die de praktijkondersteuner speelt in de prescriptie van geneesmiddelen nog niet zo hoog aangeslagen. Abonnementen op het tijdschrift zijn aan te vragen bij uitgever Bohn Stafleu van Loghum.